Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, bazı basın yayın organlarında ‘Yine Giresun Cezaevi Yine İşkence’ başlığıyla yer alan haberin gerçeği yansıtmadığını bildirildi.
Müdürlüğün resmi internet sitesinden yapılan yazılı basın açıklamasında,’Basında yer alan haberlerin tamamen asılsız olduğu, hiçbir tutuklu ve hükümlüye işkence yapılması gibi bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılmıştır’ denildi.
EYLEM PLANLI
Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzüğün ‘Güvenlik ve gözetim servisi’ başlıklı 22'nci maddesi hükmünce kurumlarda sayım yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada, Giresun Ceza İnfaz Kurumunda 9 Kasım 2016'daki sabah sayımı esnasında toplam 6 farklı odada bulunan bir grup hükümlü ve tutuklunun önceden kararlaştırdığı anlaşılan eyleme başladıkları belirtildi.
TERÖR ÖRGÜTÜ LEHİNE SLOGAN ATILDI, İNFAZ MEMURLARINA SALDIRILDI
Odaların kapılarına vurarak, terör örgütü lehine slogan atan hükümlü ve tutukluların sayım yapılmasını engellediğinin vurgulandığı açıklamada, sayım için odaya giren görevli infaz ve koruma memurlarına saldırıda bulunulduğu, bu esnada bazı personelin yaralandığı, iki personele 5'er gün iş görememezlik raporu verildiği vurgulandı.
İDDİALARA İLİŞKİN HERHANGİ BİR BULGUYA RASTLANILMADI
Açıklamada, ‘Olaya karışan 19 tutuklu ve hükümlünün muayene ve darp cebir raporu aldırmak üzere muayenelerinin yapıldığı ve ağır yaralanan kimsenin bulunmadığı, diğer 62 tutuklu ve hükümlünün vermiş oldukları dilekçelere istinaden muayeneyi kabul etmedikleri tespit edilmiştir’ bilgisine yer verildi.
Olaylara karışanlardan hükümlü C.A'nın ise hem olay günü hem de 15 Kasım 2016'da muayenesinin yaptırıldığının ifade edildiği açıklamada, muayene neticesinde söz konusu iddialara yönelik herhangi bir bulguya rastlanılmadığı ifade edildi.
HABERLER GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Mart ayında da aynı odalarda sayım alınamaması ve örgüt lehine slogan atılması nedeniyle disiplin işlemi yapıldığının hatırlatıldığı açıklamada,’Basında yer alan haberlerin tamamen asılsız olduğu, hiçbir tutuklu ve hükümlüye işkence yapılması gibi bir durumun söz konusu olmadığı anlaşılmıştır. Sonuç olarak, Ceza İnfaz Kurumlarında örgütlerin keyfi faaliyetlerini önlemeye ve kuralları uygulamaya yönelik her tedbirin işkence olarak ifade edilmesi hukuki olmadığı gibi basın ahlak kurallarına da uygun değildir. Kamuoyunda algı oluşturmaya yönelik bu tür haberler gerçeği yansıtmamaktadır’ görüşüne yer verildi.
Bu haber 2543 defa okunmuştur.