FINDIĞIN KAYMAĞINI YİNE BARONLAR YEDİ


Açıklama: TIME EKONOMİ HABER- Giresun Ziraat Odası Başkanı ve FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu üyesi Nurittin Karan, bu sezon her ne kadar üretici karlı gibi görünse de, fındığın kaymağını her zamanki gibi tekelci firma ve baronların yediğini ifade etti.
Kategori: Ekonomi
Eklenme Tarihi: 23 Eylül 2019
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 17:56
Site: GİRESUN TİME
URL: http://www.giresuntime.com/haber_detay.asp?haberID=7983



Giresun Ziraat Odası Başkanı ve FİSKOBİRLİK Yönetim Kurulu üyesi Nurittin Karan, bu sezon her ne kadar üretici karlı gibi görünse de fındığın kaymağını her zamanki gibi tekelci firma ve baronların yediğini söyledi.

Basın mensuplarıyla bir araya gelen Karan, 2019 yılı fındık sezonunu değerlendirdi.

Bu sezon rekolte miktarı ile TMO’nun alım kotasının tezat oluşturduğunu belirten Karan, ‘TMO tarafından uygulanan kota miktarı nedeniyle üretici bu yıl ürettiği ürünün ancak üçte birini ofise teslim edebiliyor. Geriye kalan üçte ikisini ister istemez tüccara vermek zorunda kaldı’ dedi.

ARADAKİ- 3-4 LİRA FINDIK BARONLARININ CEBİNE GİTTİ

Karan, ‘Bunu fırsata çeviren tekelci ve işbirlikçileri Ağustos ayı sonuna kadar 16.75 lira kadar aldığı fındığın kilogramını, pazara ürün akışının hızlanmasıyla birlikte 14 liraya kadar düşürdü. Gurbetçi ve acil ihtiyacı olan üreticilerin ürünlerini bu fiyattan aldı. Bu üreticilerin fındıklarını 14 liradan satın alanlar şimdi o fındıkları 16-17 liradan satıyor. Aradaki 3-4 lira söylediğimiz gibi tekelci firma ve fındık baronlarının cebine gitti. Kaybeden üretici ve ülkemiz oldu’ şeklinde konuştu.

ÜRETİCİNİN ELİNDEKİ ÜRÜNÜ UCUZA KAPATMAYA ÇALIŞIYORLAR

Karan sözlerini şöyle noktaladı:

‘Bazı kesim ve siyasiler tarafından bu yıl fındık rekoltesi yüksek gibi lansa edilse de, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanan 776 bin ton fındık ihracat ve iç tüketim miktarına denk geliyor. 2019-2020 fındık ihracat ve ticaretinin sıfır stokla başladığını hatırlayacak olursak ve ihracatçıların 300 bin tonun üzerinde kendilerine bir ihracat hedefi koyduğunu ön görürsek, iç pazarda da artık 150 bin ton civarında fındığın işlem gördüğünü hesaplarsak rekoltenin fazla gelmesini bırakın yetme dahi yetmiyor. Geçen sezon olduğunu gibi şimdi üreticinin elindeki ürününü ucuza kapatmaya çalışanları yılbaşından sonra TMO’nun kapısında görürsek hiç kimse şaşırmasın.'